Vernietiging van de natuur door economische bedrijvigheid levert ‘extreme risico’s’ op

De wereld loopt ‘extreme risico’s’ doordat de economie geen rekening houdt met de snelle uitputting van de natuur. Daarnaast moeten er nieuwe succescriteria worden gevonden om een catastrofale ineenstorting te voorkomen, zo luidt de conclusie van een baanbrekend onderzoek.

bron: The Guardian, 2 februari 2021

Onze welvaart gaat ten koste van de ecosystemen die ons voorzien van voedsel, water en schone lucht, aldus emeritus hoogleraar Partha Dasgupta, de econoom van de Universiteit van Cambridge die het onderzoek leidde. Volgens hem zijn dringend radicale wereldwijde veranderingen in productie, consumptie, financiën en onderwijs nodig.

600 pagina’s
Het 600 bladzijden tellende onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Britse Ministerie van Financiën. Het is de eerste keer dat een nationaal ministerie van financiën opdracht heeft gegeven voor een volledige analyse van het economische belang van de natuur. Een soortgelijk onderzoek dat in 2006 door Nicholas Stern in opdracht van het Britse Ministerie van Financiën werd uitgevoerd, heeft volgens velen tot een beter economisch inzicht in de klimaatcrisis geleid.

Volgens het rapport bieden twee VN-conferenties later dit jaar – over biodiversiteit en klimaatverandering – de internationale gemeenschap de kans om onze aanpak te herzien. Tussen 1992 en 2014 zijn de voorraden natuurlijk kapitaal per hoofd van de bevolking namelijk met 40% afgenomen.

Nieuw evenwicht
Volgens Dasgupta betekent echt duurzame economische groei en ontwikkeling dat we erkennen dat onze welvaart op de lange termijn afhangt van een nieuw evenwicht tussen onze vraag naar goederen en diensten uit de natuur en de capaciteit van de natuur om die te leveren. Het betekent ook dat we de impact van onze interacties met de natuur volledig moeten verantwoorden. De corona-pandemie heeft ons laten zien wat er gebeurt als we dit niet doen, aldus Dasgupta.

Volgens Sir David Attenborough is het rapport immens belangrijk. In het voorwoord schrijft hij: “Als we doorgaan met het schaden van de natuur, zullen hele ecosystemen instorten. Dat is op dit moment een reëel risico. Dit rapport plaatst biodiversiteit eindelijk centraal [in de economie]. Het laat zien hoe we de natuur kunnen helpen redden op wat misschien wel het laatste moment is, en dat we daarmee onszelf kunnen redden.”

Boekhouding
De impact van de mensheid op de natuur is onmiskenbaar: dierenpopulaties zijn sinds 1970 met gemiddeld 68% gedaald, en de vernietiging van bossen gaat in hoog tempo door. Sommige wetenschappers denken dat er een zesde massale uitsterving van het leven aan de gang is die elk jaar verergert. Op dit moment leeft nog maar 4% van de zoogdieren in het wild: ze worden simpelweg overvleugeld door de mens en het vee dat we houden.

Het Dasgupta-rapport dringt er bij de overheden van de wereld op aan om een andere vorm van nationale boekhouding te gebruiken dan het BBP, namelijk een boekhouding waarin de uitputting van natuurlijke hulpbronnen wordt meegerekend. Dasgupta zou graag zien dat begrip van de natuur in het onderwijs een even prominente plaats krijgt als lezen, schrijven en rekenen om zo een einde te maken aan onze afstand tot de natuur.

Dasgupta pleit ook voor nieuwe supranationale instellingen om mondiale collectieve goederen, zoals de regenwouden en de oceanen, te beschermen. Armere landen zouden moeten worden betaald om ecosystemen te beschermen, terwijl heffingen voor het gebruik van niet-territoriale wateren zouden moeten worden opgelegd om overbevissing te voorkomen.

Dringende keuze
Volgens het rapport verergeren bijna alle regeringen de biodiversiteitscrisis door mensen meer te betalen om de natuur te exploiteren dan om deze te beschermen. Een voorzichtige schatting van de wereldwijde kosten van subsidies die de natuur schade toebrengen, bedraagt ongeveer USD 4 tot 6 miljard per jaar, stelt het rapport. “De mensheid staat voor een dringende keuze. Doorgaan op de huidige weg brengt extreme risico’s en onzekerheid voor onze economieën met zich mee”, aldus het rapport.

Volgens Nicholas Stern, hoogleraar aan de London School of Economics, blijkt uit het Dasgupta-rapport dat we ons natuurlijk kapitaal snel aan het uitputten zijn, en dat we daarvoor de prijs zullen betalen. Om deze trend om te buigen, moet nu actie worden ondernomen. Zoals ook in het rapport wordt benadrukt, zou dit aanzienlijk minder kosten dan uitstel. Cruciaal is dat dit ons ook zou helpen om de armoede terug te dringen, aldus Stern.

Samenleving in gevaar
Een uitgebreide beoordeling van de biodiversiteit wereldwijd door de VN in 2019 concludeerde dat de menselijke samenleving in gevaar is door de steeds snellere achteruitgang van de natuurlijke systemen op aarde waarvan we afhankelijk zijn. Daarbij is al ongeveer de helft van alle ongerepte plaatsen verloren gegaan en worden een miljoen soorten met uitsterven bedreigd.

Prof. Bob Watson, die de VN-evaluatie in 2019 leidde, stelt dat het belangrijkste is dat het Dasgupta-rapport is uitgevoerd in opdracht van het Britse Ministerie van Financiën en niet van een milieuministerie. Hij hoopt dat dit zal betekenen dat ministeries van financiën over de hele wereld zullen erkennen dat het verlies van natuur een economische kwestie is, en niet slechts een milieukwestie.

Verder lezen: Economics of biodiversity review: what are the recommendations?

Geplaatst in Economische impact en getagd met , , , , , .