Inademen van bosbrandrook tijdens zwangerschap verhoogt risico op vroeggeboorte

Onderzoekers van Stanford University schatten dat rokerige Californische lucht kan hebben geleid tot maar liefst 7.000 vroeggeboorten.

bron: The Guardian, 25 augustus 2021

Terwijl de bosbranden in Californië blijven woeden en het gebied rond Lake Tahoe te kampen heeft met luchtvervuiling die tot de hoogste ter wereld behoort, heeft een nieuwe studie uitgewezen dat het inademen van rook van bosbranden tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte verhoogt.

De studie van de Stanford University, die deze maand in Environmental Research is gepubliceerd, schat dat de effecten van de rook van natuurbranden tussen 2007 en 2012 tot maar liefst 7.000 extra vroeggeboorten in Californië kunnen hebben geleid.

Onderzoekers combineerden meer dan 3 miljoen geboorteregisters met satelliet- en grondgegevens over blootstelling aan rook van bosbranden voor elk postcodegebied in Californië. Ze ontdekten dat hoe meer dagen een moeder tijdens de zwangerschap werd blootgesteld aan rook van natuurbranden, hoe groter de kans op een vroeggeboorte was. De effecten van matige tot ernstige blootstelling waren zelfs aanzienlijk erger.

“We ontdekten dat een week blootstelling aan een dergelijke mate van rook samenhing met een 5% hogere kans op een vroeggeboorte, en een maand met een toename van 20% van de kans op een vroeggeboorte,” aldus Sam Heft-Neal, de hoofdauteur van de studie.

De bevindingen versterken het groeiende bewijs dat rook en de daarmee gepaard gaande minuscule deeltjes luchtvervuiling (bekend als PM2.5) ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Dat variëert van hartaanvallen, beroertes en astma tot psychische aandoeningen.

“Dat spul is piepklein en dringt het lichaam binnen, veroorzaakt ontstekingen, en creëert een ophoping van gezondheidseffecten”, aldus coauteur Marshall Burke, adjunct-directeur van het Center on Food Security and the Environment.

De bevindingen komen op een moment dat bosbranden Californië blijven teisteren, met branden zoals de enorme Dixie-brand in het noorden van de staat. Die heeft al 1,5 miljoen hectare door droogte geteisterd land in de as gelegd. Deze week hebben bezoekers van de regio rond Lake Tahoe de metingen van de luchtkwaliteitsmonitor zien oplopen tot het gevaarlijke indexniveau van 600. Dat is vele malen slechter dan de actuele metingen in enkele van ’s werelds meest vervuilde steden, zoals Delhi in India en Jakarta in Indonesië.

Het Stanford-onderzoek schrijft 2.000 vroeggeboorten toe aan rook in de staat in 2008, het slechtste jaar van de onderzoeksperiode. Maar, zo stellen de auteurs, helaas zijn de niveaus van rookdeeltjes van de natuurbranden veel erger geworden sinds het einde van de studieperiode in 2012.

“De blootstelling aan rook was toen stukken minder,” aldus Burke. “In vier van de afgelopen vijf jaar was de rookontwikkeling erger dan in enig ander jaar in onze steekproef.”

Tijdens het historische vuurseizoen van 2020 in Californië is meer dan 4 miljoen hectare in vlammen opgegaan. Daarnaast heeft de helft van de bevolking van de staat een maand lang te maken gehad met ongezonde niveaus van rookdeeltjes als gevolg van natuurbranden, aldus een persbericht van Stanford over het onderzoek.

Uit de studie blijkt dat zwangere vrouwen in welgestelde buurten evenveel kans hadden om getroffen te worden door de effecten van de rook als vrouwen in gebieden met een laag inkomen.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Gezondheid, Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .