Klimaatcrisis kan niet worden opgelost als we niet ook de ecologische crisis oplossen

De mensheid moet de klimaatcrisis en de ecologische crisis samen oplossen of we kunnen ze geen van beide oplossen. Dat stelt een rapport van vijftig van ’s werelds meest vooraanstaande wetenschappers. Natuurherstel bevordert namelijk niet alleen de biodiversiteit, maar versterkt ook ecosystemen die snel en goedkoop CO2-emissies kunnen absorberen.

bron: The Guardian, 10 juni 2021

De opwarming van de Aarde en de vernietiging van de natuur brengen steeds meer schade toe aan de natuurlijke wereld. En de mensheid is daarvan afhankelijk voor voedsel, water en schone lucht. Veel van de menselijke activiteiten die deze crises veroorzaken, zijn dezelfde. De auteurs van het rapport stellen dat het cruciaal is dat we meer gebruik van de natuur maken als oplossing.

Door de verwoesting van bossen, veengebieden, mangroves en andere ecosystemen zijn dierenpopulaties gedecimeerd en zijn enorme hoeveelheden CO2 vrijgekomen. Stijgende temperaturen en extreem weer schaden op hun beurt de biodiversiteit.

Snel en goedkoop
Maar herstel en bescherming van de natuur stimuleert de biodiversiteit en de ecosystemen die snel en goedkoop weer CO2 kunnen opnemen, aldus de wetenschappers. En hoewel dit van cruciaal belang is, benadrukken de wetenschappers dat een snelle vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen essentieel blijft om een einde te maken aan de klimaatcrisis.

Ze waarschuwen er ook voor dat maatregelen voor de ene crisis de andere crisis onbedoeld kunnen verergeren. Een voorbeeld daarvan is het aanleggen van monocultuurbossen die weliswaar CO2 opnemen, maar waarin alle biodiversiteit is verdwenen. Bovendien zijn dit soort bossen kwetsbaarder voor extreem weer.

Vooraanstaande deskundigen
“Het is duidelijk dat we de wereldwijde biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis niet los van elkaar kunnen oplossen – we lossen ze allebei op, of we lossen ze geen van beide op”, aldus Sveinung Rotevatn, de Noorse minister van klimaat en milieu.

Het rapport is door vakgenoten gecheckt en is opgesteld door ’s werelds meest vooraanstaande biodiversiteits- en klimaatdeskundigen. Die zijn bij elkaar gebracht door de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) en het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), die beide verslag uitbrengen aan de politieke leiders van de wereld.

Verontrustend
In het rapport worden acties genoemd om tegelijk de klimaatcrisis en de ecologische crisis te bestrijden. Dat zijn onder meer de uitbreiding van natuurreservaten en het herstel (of het stopzetten van het verlies) van ecosystemen die rijk aan soorten en koolstof zijn, zoals bossen, natuurlijke graslanden en kelpwouden.

“Het is zeer verontrustend om de gevolgen van de afgelopen jaren te zien,” aldus prof. Alex David Rogers, van de natuurbeschermingsorganisatie REV Ocean en de Universiteit van Oxford, en een van de auteurs van het rapport. “Tussen 1970 en 2000 hebben de mangrovebossen ongeveer 40% van hun oppervlak verloren en de zoutmoerassen naar schatting 60%. En sinds de Victoriaanse tijd hebben we ook de helft van het koraaloppervlak verloren.”

Destructieve subsidies
Voedselsystemen veroorzaken een derde van alle broeikasgasemissies, en duurzamere landbouw is dan ook een andere belangrijke maatregel. Dat kan worden ondersteund door het stopzetten van destructieve subsidies en doordat rijke landen minder vlees gaan consumeren en minder voedsel verspillen.

“Dierlijke landbouw stoot niet alleen 10 tot 100 keer meer broeikasgassen uit per eenheid product dan plantaardig voedsel, maar gebruikt ook 10 tot 100 keer meer land”, aldus prof. Pete Smith van de Universiteit van Aberdeen. “Meer plantaardige voeding betekent dus een milieuvriendelijker landbouw. Dan is er ook meer land beschikbaar om natuurvriendelijke oplossingen toe te passen.”

[…]

Geplaatst in Biodiversiteit, Klimaatverandering en getagd met , , , , , , .