Luchtvervuiling gelinkt aan ernstigere psychische aandoeningen

Blootstelling aan luchtvervuiling houdt verband met een verergering van psychische aandoeningen. Dat blijkt uit de meest uitgebreide studie in haar soort. Het onderzoek wijst uit dat een kleine toename in blootstelling aan luchtvervuiling leidt tot een grotere kans dat iemand behandeling nodig heeft.

bron: The Guardian, 27 augustus 2021

Uit het onderzoek (waarbij 13.000 mensen in Londen betrokken waren) blijkt dat een relatief kleine toename van de blootstelling aan stikstofdioxide (NO2) leidde tot een 32% hogere kans om een behandeling nodig te hebben, en een 18% hogere kans om opgenomen te worden.

De onderzoekers stellen dat de bevindingen waarschijnlijk van toepassing zijn op de meeste steden in ontwikkelde landen, en dat het terugdringen van de luchtverontreiniging miljoenen mensen ten goede zou kunnen komen.

“Aan luchtvervuiling kun je iets doen, evenals aan het verminderen van blootstelling op bevolkingsniveau, en dat ook op grote schaal,” aldus Joanne Newbury van de Universiteit van Bristol, die het onderzoek leidde. “We weten dat er interventies zijn die ingezet kunnen worden, zoals het uitbreiden van emissie-arme zones. Interventies op het niveau van de individuele geestelijke gezondheid zijn eigenlijk heel moeilijk.”

De studie gebruikte de frequentie van ziekenhuisopname of bezoeken aan zorgpraktijken als maatstaf voor de ernst van de aandoening. De onderzoekers berekenden dat een kleine vermindering van één verontreinigende stof alleen al het aantal aandoeningen kan terugdringen en tientallen miljoenen per jaar kan besparen aan ziektekosten.

De niveaus van luchtverontreiniging in Londen zijn de laatste jaren gedaald, maar er is geen veilig niveau, aldus Ioannis Bakolis van King’s College London, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam. “Zelfs bij lage niveaus van luchtverontreiniging kun je dit soort zeer belangrijke effecten waarnemen.”

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een kleine toename van de luchtvervuiling gepaard gaat met een aanzienlijke toename van depressies en angsten (Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 2020). Ander onderzoek heeft vervuilde lucht ook in verband gebracht met meer zelfmoorden (Environmental Health Perspectives, 2019) en uitgewezen dat opgroeien op vervuilde plaatsen het risico op psychische stoornissen verhoogt (PLOS Biology, 2019). Uit ander onderzoek is gebleken dat luchtvervuiling een ‘enorme’ vermindering van intelligentie veroorzaakt (PNAS, 2018) en in verband wordt gebracht met dementie (BMJ Open, 2017). Een wereldwijd onderzoek in 2019 concludeerde dat luchtvervuiling elk orgaan in het menselijk lichaam kan beschadigen (CHEST Journal, 2019).

In de nieuwe studie, die is gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry, werden patiënten in Zuid-Londen gevolgd vanaf hun eerste contact met de geestelijke gezondheidszorg. Ook werd gebruik gemaakt van gedetailleerde ramingen van de luchtverontreiniging bij hen thuis.

De driemaandelijkse gemiddelde NO2-niveaus in het onderzoeksgebied varieerden tussen 18 en 96 microgram per kubieke meter (µg/m³). De onderzoekers stelden vast dat mensen die aan 15µg/m³ hogere verontreinigingsniveaus werden blootgesteld, een 18% hogere kans liepen om te worden opgenomen, en een 32% hogere kans om na een jaar een ambulante behandeling nodig te hebben.

Het verband was het sterkst voor NO2 (dat grotendeels wordt uitgestoten door dieselvoertuigen), maar was ook significant voor verontreiniging door fijne deeltjes, die worden geproduceerd door de verbranding van fossiele brandstoffen. De niveaus voor fijne deeltjes varieerden van 9 tot 25 µg/m³. Een verhoogde blootstelling van drie eenheden verhoogde de kans op een opname met 11% en de kans op een ambulante behandeling met 7%.

[Lees het volledige artikel.]

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , , , .