Nieuw olieveld in Afrikaanse wildernis bedreigt 130.000 olifanten

Tienduizenden Afrikaanse olifanten worden bedreigd door plannen voor een enorm nieuw olieveld in een van de laatste grote wildernissen van Afrika. Daarvoor waarschuwen deskundigen. Actievoerders en natuurbeschermers vrezen dat het geplande olieveld, dat zich over Namibië en Botswana uitstrekt, een verwoestende uitwerking zal hebben op regionale ecosystemen, wilde flora en fauna en plaatselijke gemeenschappen.

bron: The Guardian, 20 juni 2021

De plannen vormen de meest recente bedreiging voor olifanten in de regio. Het afgelopen jaar zijn er al honderden op mysterieuze wijze gestorven. Wetenschappers proberen de oorzaak van de sterfgevallen te achterhalen. Ze denken dat er een verband is met een toenemende hoeveelheid giftige algen – veroorzaakt door de opwarming van de Aarde – in de waterputten di de olifanten gebruiken.

Verkeerde plannen
“Het is onbegrijpelijk dat ReconAfrica’s jacht op fossiele brandstoffen doorgaat,” aldus Rosemary Alles van Global March for Rhinos and Elephants. “Er leven nog minder dan 450.000 olifanten in Afrika, terwijl dat er nog niet zo lang geleden miljoenen waren. 130.000 olifanten hebben deze regio tot hun thuis gemaakt. De verkeerde plannen van ReconAfrica brengen hen in direct gevaar.”

ReconAfrica is een Canadees olie- en gasbedrijf dat genoteerd staat aan de beurzen van Canada, de VS en Duitsland. Het heeft meer dan 34.000 km² land in het Kalaharibekken gepacht. Het is al begonnen met seismische exploratiewerkzaamheden. Deskundigen zeggen dat het nieuwe olieveld een van de grootste van de afgelopen jaren zou kunnen zijn. ReconAfrica schat dat de ‘potentieel gegenereerde olie’ tussen de 60 en 120 miljard vaten zou kunnen liggen. Dat zou miljarden dollars voor de regionale economie opleveren.

Werelderfgoed
De Namibische regering verklaarde dat tot dusver alleen exploratievergunningen waren verleend die geen productie-activiteiten toestonden. Volgens de regering bevinden de proefboringen zich niet in een “beschermd of ecologisch gevoelig gebied en zullen deze geen significante gevolgen voor de wilde fauna hebben.”

Maar wetenschappers, milieu-activisten en lokale gemeenschappen zeggen dat het project de kritieke watervoorziening in gevaar kan brengen en een bedreiging kan vormen voor de Okavangodelta in Botswana, een enorme ongerepte wildernis en werelderfgoedlocatie.

Verwoesting
“Elk element van dit proces – van nieuwe wegen tot boorlocaties, en van raffinaderijen tot terminals – zal het ecosysteem verwoesten en de lokale gemeenschappen die hier voor landbouw en visserij van afhankelijk zijn,” aldus Nnimmo Bassey, directeur van de Health of Mother Earth Foundation en voorzitter van Oilwatch Africa.

Volgens Rosemary Alles is het bekend dat trillingen van exploratiewerkzaamheden olifanten verstoren, en dat de toename van bouwwerkzaamheden, wegen en verkeer niet alleen de dieren zou verjagen, maar het gebied ook open zou stellen voor stropers.

Ironie
“Vooral als ze jongen hebben, vermijden ze gebieden waar menselijke activiteit is, waar lawaai is en wat zij als gevaar zien. Dit kan ze wegdrijven van hun oude migratieroutes en ze dichter bij dorpen en landbouwgebieden brengen, wat tot meer mens-olifant conflicten zal leiden,” aldus Alles. “Er is sprake van buitengewone ironie hier. Honderden olifanten sterven door algenbloei als gevolg van klimaatverandering, en een paar kilometer verderop wil men naar nog meer olie gaan boren.”

ReconAfrica stelt dat het project banen en enorme economische voordelen voor de regio zal opleveren zonder het milieu te schaden.

[…]

Geplaatst in Biodiversiteit en getagd met , , , , , .