PFAS aangetroffen in moedermelk

Studie vindt alarmerende niveaus van ‘eeuwige chemicaliën’ in de moedermelk van Amerikaanse moeders. Deze giftige chemicaliën, ook wel bekend als PFAS, werden in alle geteste monsters aangetroffen in concentraties die wel 2.000 keer hoger lagen dan wat als veilig wordt beschouwd in drinkwater.

bron: The Guardian, 13 mei 2021

In een nieuwe studie waarin de moedermelk van Amerikaanse vrouwen is getest op de aanwezigheid van PFAS-verontreiniging, hebben de onderzoekers de giftige chemische stof in alle vijftig geteste monsters aangetroffen.  De gevonden concentraties bleken bijna 2.000 keer hoger te zijn dan het niveau dat volgens sommige gezondheidsexperts veilig is voor drinkwater.

Reden tot zorg
De bevindingen zijn reden tot bezorgdheid en wijzen op een potentiële bedreiging voor de gezondheid van pasgeborenen, aldus de auteurs van de studie.

“De studie toont aan dat PFAS-verontreiniging van moedermelk waarschijnlijk universeel is in de VS, en dat deze schadelijke chemicaliën verontreinigen wat het perfecte voedsel van de natuur zou moeten zijn,” aldus Erika Schreder, co-auteur van de studie en wetenschappelijk directeur bij Toxic-Free Future, een in Seattle gevestigde non-profitorganisatie die de industrie pusht om alternatieven voor deze chemicaliën te vinden.

‘Eeuwige chemicaliën’
PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, vormen een klasse van ongeveer 9.000 verbindingen die worden gebruikt om producten als voedselverpakkingen, kleding en vloerbedekking water- en vlekbestendig te maken. Ze worden ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd omdat ze niet op natuurlijke wijze worden afgebroken en zich onder andere in de mens blijken op te hopen.

Ze worden in verband gebracht met kanker, geboorteafwijkingen, leveraandoeningen, schildklieraandoeningen, dalende spermaconcentraties en een hele reeks andere ernstige gezondheidskwesties.

Veilige concentraties
De door vakgenoten gecontroleerde studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science and Technology. De onderzoekers troffen PFAS in melk aan in concentraties variërend van 50 delen per biljoen (parts per trillion – ppt) tot meer dan 1850 ppt.

Er zijn geen normen voor PFAS in moedermelk, maar de Environmental Working Group, een Amerikaanse ngo die opkomt voor de volksgezondheid, hanteert slechts 1 ppt als aanbevolen bovengrens voor drinkwater. Het Amerikaanse Agency for Toxic Substances and Disease Registry (onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken) beveelt een maximum van slechts 14 ppt aan in het drinkwater van kinderen.

Hormonale verstoringen
Hoewel onderzoekers zich zorgen maken over de bevindingen, zijn pasgeborenen moeilijk te bestuderen. Daardoor is er nog geen grondige analyse gemaakt van het effect van PFAS op baby’s, aldus dr. Sheela Sathyanarayana, een andere co-auteur en tevens kinderarts aan de Universiteit van Washington.

Maar ze voegt eraan toe dat studies bij oudere kinderen en volwassenen de chemicaliën in verband hebben gebracht met hormonale verstoringen. Ook suggereren eerdere studies dat PFAS het immuunsysteem aantasten. Dat zou vooral problematisch kunnen zijn voor zuigelingen omdat moedermelk hun immuunsysteem versterkt.

Hoogste blootstelling
Hoewel de omvang van de steekproef relatief klein was, bleken er geen verschillen te zijn in de mate van verontreiniging tussen verschillende sociaaleconomische en geografische groepen. Dat maakt de kwestie zo moeilijk op individueel niveau, volgens Sathyanarayana: “Het toont aan dat de chemicaliën zo alomtegenwoordig zijn dat we niet echt kunnen voorspellen wie het hoogste risico op blootstelling zal hebben.”

De studie weerlegt ook de bewering van de chemische industrie dat de nieuwere generatie PFAS die nog steeds in gebruik zijn, zich niet ophopen in de mens. De onderzoekers vonden meer dan twaalf verschillende soorten verbindingen in ongeveer de helft van de monsters, en zestien verbindingen in totaal, waaronder verschillende stoffen die momenteel nog in gebruik zijn.

[…]

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , .