Plastic vervuilt niet alleen de oceanen maar ook de lucht

Plastic afval in onze oceanen is al een bekend probleem, maar uit nieuwe gegevens blijkt dat plastic ook bijdraagt aan de luchtvervuiling in Indiase steden: nieuw onderzoek legt een verband tussen de dikke smog in Delhi en het verbranden van plastic.

bron: The Guardian, 26 februari 2021

Jarenlang stonden wetenschappers voor een raadsel waarom Delhi meer last had van dichte smog dan andere vervuilde steden zoals Beijing. Nieuw onderzoek legt nu een verband met minuscule chloridedeeltjes in de lucht die waterdruppels helpen vormen. Wereldwijd komen chloridedeeltjes vooral dicht bij de kust voor, als gevolg van stuifwater van de zee, maar de lucht in Delhi en boven het binnenland van India bevat veel meer van deze deeltjes dan verwacht.

Chemische vingerafdruk
Aanvankelijk werd gedacht dat de smog afkomstig was van illegale fabrieken rond Delhi die elektronica recyclen en fabrieken die sterk zoutzuur gebruiken voor het reinigen en verwerken van metaal. Die vormen zeker een deel van het probleem, maar nieuwe metingen hebben nog een andere bron aan het licht gebracht.

Onderzoekers hebben nu ook gekeken naar andere verontreinigende stoffen waarvan tegelijk met de chloridedeeltjes een toename was te zien. Deze chemische vingerafdruk kwam overeen met de verbranding van huishoudelijk afval dat plastic bevat en de verbranding van plastic zelf. Deze grote hoeveelheden chloride zijn naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de smog in Delhi.

Opwarmend effect
In lage-inkomenslanden belandt ongeveer 90% van het afval op open stortplaatsen of wordt dit in de open lucht verbrand. Als je plastic in brand steekt, verraadt het snel zijn oorsprong als olieproduct door overvloedige hoeveelheden zwarte rook te produceren. Aan de hand van gegevens over de samenstelling  van afval uit de hele wereld hebben onderzoekers van het King’s College en het Imperial College in Londen geschat dat het roet van open afvalverbranding een aardopwarmend effect heeft dat gelijk is aan 2% tot 10% van de mondiale uitstoot van kooldioxide (CO2).

Bij het verbranden van kunststoffen ontstaan ook grote hoeveelheden dioxines en andere zeer giftige verontreinigende stoffen die in de voedselketen kunnen blijven hangen. Moderne afvalverbrandingsinstallaties in Europa treffen maatregelen om deze giftige emissies te beperken, maar wanneer afval thuis of in de open lucht wordt verbrand, ontbreken dergelijke maatregelen.

Beter afvalbeheer
De problemen met afvalverbranding in Indiase steden houden daar niet op. Volgens James Allan van de Universiteit van Manchester, een van de onderzoekers, zou de extra chloride chemische reacties tussen verschillende luchtverontreinigende stoffen kunnen bevorderen. Dit kan onder meer leiden tot een toename van ozon op grondniveau in heel India. Volgens schattingen valt de opbrengst van sommige Indiase gewassen hierdoor wel 20 tot 30% lager uit.

Beter afvalbeheer zou een prioriteit moeten zijn, maar om de plasticvervuiling uit te bannen, moeten ook de productie en het gebruik van plastic wereldwijd opnieuw onder de loep worden genomen.

https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/26/not-just-oceans-plastic-polluting-air-delhi-smog

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , , , .