Plastic voedselverpakkingen blijken giftige ‘eeuwige chemicaliën’ te bevatten

Veel plastic verpakkingen en flessen zijn verontreinigd met giftige PFAS. Uit nieuwe gegevens blijkt dat deze stoffen waarschijnlijk in hoge concentraties terechtkomen in voedsel, dranken, verzorgingsproducten, geneesmiddelen, schoonmaakproducten en andere producten. De gevolgen voor de menselijke gezondheid zijn nog onbekend.

bron: The Guardian, 9 juli 2021

Het is moeilijk precies te zeggen hoeveel plastic verpakkingen verontreinigd zijn en wat dit betekent voor de gezondheid van de consument. Dat komt omdat de regelgevers en de industrie tot dit jaar zeer weinig hebben getest of bijgehouden (EPA, 2021). Pas dit jaar ontdekte het Environmental Protection Agency dat de chemicaliën uitlogden in een muggenbestrijdingsmiddel. Een Amerikaans plasticbedrijf meldde in 2011 300 miljoen containers te hebben ‘gefluorideerd’ – oftewel PFAS te hebben toegevoegd (ACS, 2011).

Volgens volksgezondheidsexperts suggereren de nieuwe onthullingen echter dat de verbindingen veel alomtegenwoordiger zijn dan eerder werd gedacht. Ook denken ze dat gefluoreerde plasticverpakkingen, vooral verpakkingen die voor levensmiddelen worden gebruikt, waarschijnlijk een belangrijke nieuwe bron van blootstelling aan PFAS vormen.

“Fluorisering wordt gebruikt voor plastic voedselverpakkingen, cosmeticaverpakkingen – het zit overal in,” aldus Tom Neltner, een wetenschapper verbonden aan het Environmental Defense Fund. “Het is verontrustend.”

PFAS (oftewel per- en polyfluoralkylverbindingen) zijn een klasse van ongeveer 9.000 verbindingen die worden gebruikt om producten als kleding en tapijt bestand te maken tegen water, vlekken en hitte. Ze worden ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd omdat ze niet op natuurlijke wijze worden afgebroken en zich in de mens kunnen ophopen.

De chemicaliën worden in verband gebracht met kanker, geboorteafwijkingen, leveraandoeningen, schildklieraandoeningen, dalende aantallen zaadcellen, nieraandoeningen, verminderde immuniteit en een reeks andere ernstige gezondheidsproblemen.

Uit een studie van de Universiteit van Toronto uit 2011 blijkt ook dat de chemicaliën in grote hoeveelheden uit plastic verpakkingen kunnen lekken. Het PFAS-niveau in water dat een jaar lang in een gefluoreerde verpakking bleef zitten, bedroeg maar liefst 188.000 deeltjes per triljoen (ppt). Ter vergelijking: in sommige Amerikaanse staten is slechts 5 ppm in drinkwater toegestaan. Volksgezondheidsexperts zeggen zelfs dat alles boven 1 ppm gevaarlijk is.

De bevindingen van de studie wijzen er sterk op dat de chemicaliën zouden lekken in voedsel en dranken, aldus Maricel Maffini, een onderzoeker die het gebruik van de chemicaliën in voedselverpakkingen bestudeert. “Elk niveau van PFAS in voedsel bovenop wat we al hebben, is een probleem.”

De chemicaliën komen via verschillende routes in of op plastic flessen terecht. Experts uit de plasticindustrie vertelden The Guardian dat PFAS worden gebruikt als smeermiddel tijdens het productieproces om te voorkomen dat verpakkingen aan machines en aan elkaar kleven. Een bepaalde hoeveelheid van de chemische stof blijft achter op de verpakkingen. Die kunnen van alles bevatten, van voedsel tot schoonmaakproducten en zelfzorgproducten.

Onderzoekers van het Green Science Policy Institute zullen in de komende maanden een studie publiceren waarin PFAS zijn opgespoord in plastic verpakkingen voor kruidenierswaren. Het door vakgenoten beoordeelde artikel zal inzicht bieden in hoe wijdverbreid de chemicaliën worden gebruikt.

Plasticbedrijven behandelen ook bulkverpakkingen met fluorgas. In de VS worden die verpakkingen gebruikt voor de opslag van geurstoffen, essentiële oliën en veelgebruikte smaakstoffen zoals limoneen. Dat wordt toegevoegd aan vruchtensappen, frisdranken, gebak, ijs, pudding en soortgelijke voedingsmiddelen. Het wordt ook gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo en handzeep. De verpakkingen, bakken en vaten worden ook gebruikt voor de opslag van brandstof, verf en andere industriële stoffen.

[…]

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , .