Uit een studie is gebleken dat baby’s meer microplastics in hun ontlasting hebben dan volwassenen. Volgens de onderzoekers kunnen het sabbelgedrag van kinderen en producten zoals babyflesjes hier debet aan zijn.
bron: The Guardian, 22 september 2021
Microplastics zijn plastic deeltjes die kleiner dan 5 mm zijn en die in het milieu terecht zijn gekomen door het afbreken van grotere plastic voorwerpen. Ze vormen een bedreiging voor het milieu omdat ze niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn. In recent onderzoek zijn ze aangetroffen in stof, voedsel, fruit, gebotteld water en – als gevolg daarvan – in de uitwerpselen van mensen en dieren.
Blootstelling van de mens aan microplastics is een mogelijk gezondheidsprobleem, maar er is weinig bekend over de omvang ervan. In een kleine studie hebben onderzoekers van de New York University School of Medicine ontdekt dat zuigelingen 10 tot 20 keer hogere concentraties microplastics in hun ontlasting hebben dan volwassenen. Dat geldt met name voor microplastics uit PET (polyethyleentereftalaat). Deze worden voornamelijk gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld textielvezels, waterflessen en hoesjes voor mobiele telefoons.
“Menselijke blootstelling aan microplastics is een gezondheidsprobleem,” aldus Kurunthachalam Kannan, professor op de afdeling kindergeneeskunde aan de NYU Grossman School of Medicine en hoofdonderzoeker van de studie. “We moeten ons inspannen om de blootstelling van kinderen te verkleinen. Kinderproducten moeten vrij van plastic worden gemaakt.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het door de American Chemical Society uitgegeven blad Environmental Science and Technology Letters.
Geschat wordt dat de gemiddelde persoon tot 5 gram microplastic per week kan binnenkrijgen. Sommige microplastics passeren naadloos het spijsverteringsstelsel en worden via de ontlasting uitgescheiden. Andere microplastics hopen zich op in lichaamsorganen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat sommige stukjes de celmembranen passeren en in de bloedbaan terechtkomen. Andere studies hebben aangetoond dat microplastics worden overgedragen van zwangere moeders naar de placenta van hun baby.
Er is niet veel bekend over hoe microplastics het menselijk lichaam beïnvloeden en mogelijk beschadigen. Maar uit sommige tests op proefdieren is gebleken dat er sprake is van ontstekingen, celuitval en stofwisselingsproblemen.
Door de ontlasting van zes zuigelingen en tien volwassenen, evenals de eerste ontlasting van drie pasgeborenen, te analyseren met behulp van een methode die massaspectrometrie wordt genoemd, hebben Kannan en zijn team gekeken naar de blootstelling van mensen aan twee veelvoorkomende microplastics: PET en polycarbonaat (PC). Elk monster bevatte ten minste één soort microplastic.
Het niveau van PC-microplastics was ongeveer gelijk bij volwassenen en zuigelingen, maar zuigelingen hadden 10 tot 20 keer hogere niveaus van PET-microplastics.
“We waren verrast dat we hogere niveaus bij zuigelingen vonden dan bij volwassenen. Later hebben we geprobeerd om verschillende bronnen van blootstelling bij zuigelingen te begrijpen,” legt Kannan uit. “We ontdekten dat het sabbelgedrag van zuigelingen (zoals het kruipen op tapijten en het kauwen op textiel), maar ook verschillende producten die voor kinderen worden gebruikt (zoals bijtringen, plastic speelgoed, zuigflessen en gebruiksvoorwerpen zoals lepels), allemaal kunnen bijdragen aan een dergelijke blootstelling.”