Bedrijven moeten zich voorbereiden op ‘wanordelijke’ overgang naar koolstofarm tijdperk

Bedrijven en investeerders moeten zich voorbereiden op een chaotische overgang naar een koolstofarm tijdperk, aldus risicobeoordelaar Verisk Maplecroft. Geen enkel G20-land ligt op schema om de klimaatdoelstellingen te halen. Daar zal het bedrijfsleven onvermijdelijk last van krijgen.

bron: The Guardian, 26 mei 2021

Grote bedrijven en investeerders in ’s werelds grootste economieën moeten zich schrap zetten voor een turbulente overgang naar een koolstofarme toekomst, omdat geen van de G20-landen op schema ligt om zijn klimaatambities te verwezenlijken. Dat blijkt uit een nieuw rapport.

Ontwrichting
Voor de mondiale financiële markten is er ‘geen realistische kans’ meer op een ordelijke overgang omdat de politieke leiders gedwongen zullen zijn om terug te vallen op bruuske beleidsinterventies om de uitstoot terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van risico-inlichtingenbedrijf Verisk Maplecroft, dat deel uitmaakt van het wereldwijde risicoconcern Verisk Analytics.

Tegelijkertijd, zo voegt het rapport hieraan toe, zullen beleggers te maken krijgen met de ‘steeds ontwrichtender’ gevolgen van extreme weersverschijnselen. Die worden verergerd door de wereldwijde klimaatcrisis en zullen de komende jaren naar verwachting steeds zwaarder op de wereldeconomie drukken.

Wanordelijke toekomst
Het adviesbureau gebruikt het rapport om zijn klanten (voornamelijk multinationals) te waarschuwen zich voor te bereiden op een toekomst die in het beste geval ‘wanordelijk’ zou kunnen zijn. In het slechtste geval moeten bedrijven en investeerders zich schrap zetten voor plotselinge en onverwachte politieke veranderingen voor de wereldeconomie. Verisk is een van ’s werelds grootste leveranciers van gegevens die door de mondiale verzekeringssector worden gebruikt om de risico’s voor grote ondernemingen in te schatten.

De dringende waarschuwing komt voort uit een analyse van de dreigende kloof tussen de huidige broeikasgasemissies van de G20-landen en hun reductiedoelstellingen voor 2030; het geplande emissiereductiebeleid van de betreffende regeringen; en een meting van de koolstofintensiteit van alle G20-economieën.

Koolstofzwaargewichten
Als alle grote economieën er niet in slagen om een ordelijke overgang naar een koolstofarme economie te bewerkstelligen, zou dit ‘slecht nieuws voor de markten en het bedrijfsleven’ zijn, aldus het rapport. De prestaties van de ‘koolstofzwaargewichten’ van de wereld (de VS en China) zullen de belangrijkste factor zijn bij het bereiken van de klimaatambities die in 2015 in het Akkoord van Parijs zijn vastgelegd. Geen van beide landen ligt echter op schema om economische onrust af te wenden.

Hoewel de Europese Unie stappen heeft ondernomen om de overgang naar de klimaatdoelstellingen van Parijs soepeler te laten verlopen door haar ambities op het gebied van koolstofreductie te verhogen, blijven de beste klimaatpresteerders van de G20 (Frankrijk en Duitsland) volgens het rapport achter bij het Verenigd Koninkrijk.

Handrem
Will Nichols, hoofd milieu en klimaatverandering bij Verisk Maplecroft: “Grote economieën zoals de VS, China, het VK, Duitsland en Japan zullen aan de handrem moeten trekken om de afgesproken klimaatdoelstellingen te halen. En dat op hetzelfde moment dat een gevaarlijke toename van extreme weersverschijnselen een steeds ontwrichtender rol in de wereldeconomie speelt.”

“Ondernemingen in koolstofintensieve sectoren zullen te maken krijgen met de meest wanordelijke overgang mogelijk naar een koolstofarme economie: maatregelen zoals beperkende emissiegrenzen voor fabrieken, mandaten voor het kopen van schone energie en hoge heffingen op koolstof zullen praktisch zonder waarschuwing worden opgelegd.”

[…]

Geplaatst in Economische impact, Klimaatontwrichting en getagd met , , , , , , , .