Bedrijven met een hoge uitstoot van broeikasgassen moeten worden onderworpen aan een koolstofprijs van 75 dollar per ton CO2. Dat zou kunnen helpen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
bron: The Guardian, 18 juni 2021
Een bodemprijs voor CO2 zou betekenen dat bedrijven (waaronder energieproducenten en zware industrieën) moeten betalen voor de koolstof die ze produceren. Op dit moment hebben veel landen en regio’s hun eigen prijssystemen, maar er is geen wereldwijd overeengekomen CO2-prijs.
Het IMF dringt er bij de G20-landen (die bestaan uit de meest ontwikkelde en de meest ontwikkelende economieën ter wereld) op aan om een bodemprijs voor CO2 vast te stellen voor hun industrieën. Dat is volgens het IMF de snelste manier om tot een uitstoot van netto nul te komen.
Internationale bodemprijs
Tegen 2030 zou een prijs van ongeveer 75 dollar per ton CO2 nodig zijn om te voldoen aan de doelstelling om de opwarming van de Aarde binnen 1,5 tot 2° C graden te houden, zoals is afgesproken in het Akkoord van Parijs van 2015, aldus het IMF. Landen die verantwoordelijk zijn voor ongeveer driekwart van de wereldwijde uitstoot, hebben nu doelstellingen geformuleerd om rond het midden van de eeuw een uitstoot van netto nul te bereiken, in overeenstemming met de doelstellingen van ‘Parijs’.
Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het IMF: “Om de planeet te helpen redden, moeten we samenwerken om te voorkomen dat een klimaatcrisis in een klimaatcatastrofe ontaardt. Een robuuste prijs op CO2 kan een enorm belangrijke rol spelen – en nog meer wanneer die prijs het product is van een internationale overeenkomst. Wij zien een internationale bodemprijs voor CO2 als een haalbare optie om tot zo’n overeenkomst te komen en zullen ons werk op dit gebied voortzetten.”
[…]
Klimaatactie
Georgieva, een ex-topambtenaar bij de Wereldbank en voormalig EU-commissaris, is al lange tijd voorstander van klimaatactie. Ze heeft duidelijk gemaakt dat het IMF onder haar leiding prioriteit zal geven aan de klimaatcrisis.
“Dit is belangrijk voor het IMF, omdat klimaatverandering enorme risico’s inhoudt voor het functioneren van de economieën van de wereld. Het juiste klimaatbeleid kan deze risico’s aanpakken en ook enorme kansen bieden voor transformatieve investeringen, economische groei en groene banen – zozeer zelfs dat onze raad van bestuur onlangs voorstellen heeft goedgekeurd om klimaatverandering op te nemen in ons reguliere economische toezicht op landen en ons programma voor de beoordeling van de financiële stabiliteit”, aldus het IMF in een blog bij het voorstel.