Internationaal Energieagentschap luidt noodklok: zes maanden om klimaatcatastrofe te voorkomen

Zelfs een doorgaans behoorlijk conservatieve organisatie als het Internationaal Energieagentschap (dat oorspronkelijk was opgericht om de beschikbaarheid van olie en gas – en dus ook de prijs ervan – ‘stabiel’ te houden) luidt de noodklok en zegt dat “de wereld nog maar zes maanden heeft om de klimaatcrisis de juiste kant op te buigen en om te voorkomen dat de uitstoot van broeikasgassen weer gaat stijgen zodra de lockdowns opgeheven zijn. Daardoor zouden verdere pogingen tot het voorkomen van een klimaatcatastrofe namelijk gedoemd zijn te mislukken”, zo waarschuwde Fatih Birol, topman van het IEA.

uit: The Guardian, 18 juni 2020

 

Nu of nooit…
“Dit jaar is de laatste keer dat we nog een verschil kunnen maken”, aldus Birol.
Oproepen tot een wereldwijd groen herstel komen intussen niet alleen van klimaatactivisten en klimaatwetenschappers maar ook van economen, politici en mensen in de gezondheidszorg en het onderwijs. Hoewel sommige overheden wel degelijk bereid zijn tot actie – de EU heeft de Europese Green Deal bijvoorbeeld tot middelpunt van haar herstelplan gemaakt – blijkt het geld dat tot nu in de economie gepompt is, vooral ten goede te komen aan de broeikasgasrijke sectoren van de economie.

Geld blijft naar fossiel stromen
Zo zijn er tenminste 33 miljard dollar gegaan naar luchtvaartmaatschappijen, zonder dat daar enigerlei groene voorwaarden aan gekoppeld werden, en meer dan een half biljoen dollar zal gaan naar sectoren van de industrie die een bijzonder hoge broeikasgasuitstoot hebben, ook daar weer zonder dat er voorwaarden aan gesteld worden voor een reductie van die uitstoot.

https://www.theguardian.com/environment/2020/jun/18/world-has-six-months-to-avert-climate-crisis-says-energy-expert

Geplaatst in Grondstoffen en energie, Klimaatontwrichting en getagd met , , , , .