Zeespiegelstijging dreigt onstuitbaar te worden

De wereld wordt geconfronteerd met een ‘abrupte stijging’ van het ijsverlies rond 2060, tenzij de emissies worden verminderd om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. Daarvoor waarschuwt een onlangs verschenen studie. Door de opwarming van de Aarde dreigt de zeespiegel ‘onstuitbaar’ te stijgen naarmate de Antarctische ijskap steeds sneller smelt.

bron: The Guardian, 5 mei 2021

Het huidige tempo van de opwarming van de Aarde dreigt te leiden tot een ‘snelle en onstuitbare’ stijging van de zeespiegel door het smelten van de enorme ijskap van Antarctica. Zo luidt de waarschuwing in een nieuw onderzoeksartikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Tenzij de uitstoot van broeikasgassen snel wordt verminderd om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, zal de wereld rond 2060 te maken krijgen met een ‘abrupte sprong’ in het tempo waarin het ijs van Antarctica verdwijnt. Daardoor zou de zeespiegel stijgen en zouden kuststeden steeds meer in gevaar komen, aldus de studie.

Permanente verandering
“Als de wereld opwarmt in het tempo dat door het huidige beleid wordt bepaald, zullen we zien dat we rond 2060 het Antarctische systeem niet meer in de hand hebben,” aldus Robert DeConto, een expert in polaire klimaatverandering aan de Universiteit van Massachusetts en hoofdauteur van het artikel. “Als je eenmaal genoeg warmte in het klimaatsysteem stopt, ga je die ijsplaten verliezen. Als dat eenmaal in gang is gezet, kun je het niet meer terugdraaien.”

Volgens DeConto zouden de oceanen weer moeten afkoelen voordat de ijskap zich zou kunnen herstellen, en zou dat heel lang duren. Op een maatschappelijke tijdschaal zou het in wezen een permanente verandering zijn, aldus DeConto.

Kantelpunt
Het kantelpunt voor Antarctica zou kunnen worden veroorzaakt door een wereldwijde temperatuurstijging van 3°C boven het pre-industriële tijdperk. Volgens veel onderzoekers is dat bij het huidige overheidsbeleid tegen 2100 denkbaar. Volgens het nieuwe onderzoek zou het ijsverlies op Antarctica ‘over een tijdschaal van meerdere eeuwen onomkeerbaar zijn’ als dit zou gebeuren. Daardoor zouden de oceanen tegen het eind van de eeuw 17 tot 21 cm stijgen.

Volgens het onderzoek zou Antarctica, als de wereld de afspraken uit het Akkoord van Parijs zou nakomen, tegen het einde van de eeuw 6 tot 11 cm bijdragen aan de stijging van de zeespiegel. Dat is evenveel als het huidige tempo van het ijsverlies. In het kader van ‘Parijs’ hebben overheden toegezegd de desastreuze opwarming van de Aarde te beperken tot minder dan 2°C warmer dan in het pre-industriële tijdperk, en dat ze zich zullen inspannen om de stijging te beperken tot 1,5°C.

“De komende decennia zullen bepalend zijn voor de zeespiegelstijging door Antarctica,” aldus DeConto. “Deze ijsplaten zullen niet zomaar weer terug kunnen aangroeien.”

Bijzonder zorgwekkend
Wetenschappers waarschuwen steeds vaker voor het lot van de enorme hoeveelheid ijs die op Antarctica ligt opgeslagen. Als al dat ijs zou smelten, zou de zeespiegel wereldwijd met 57 meter stijgen en zouden de huidige kustgebieden overal ter wereld volledig onder water komen te staan.

Hoewel dit niet binnen afzienbare tijd zal gebeuren, zou zelfs een kleine toename van het ijsverlies al merkbaar zijn in het mondiale zeeniveau. Bijzonder zorgwekkend is het westelijke deel van de Antarctische ijskap. Wetenschappers onderzoeken momenteel de snelheid waarmee de Thwaites-gletsjer (ook wel de ‘doomsday’-gletsjer genoemd) krimpt. In het ergste geval zou het verlies van de gletsjer, die ongeveer zo groot is als Groot-Brittannië en 1 km diep is, een zeespiegelstijging van 65 cm kunnen veroorzaken.

[…]

Geplaatst in Kantelpunten en getagd met , , , , , .